Embuild Vlaanderen pleit voor een verlaging van de registratierechten op bouwgrond naar 2%. Momenteel betalen aspirant-bouwers 12% registratierechten in Vlaanderen. In Wallonië zijn de tarieven al gedaald naar 3%. Daalt het tarief, dan kunnen kopers duizenden euro’s besparen.
Goed nieuws voor bouwheren, aannemers en iedereen betrokken bij sloop- en heropbouwprojecten: het verlaagde btw-tarief van 6% is met zes maanden verlengd tot eind juni 2025.
De EPB-eisen voor nieuwbouw en (ingrijpende) renovaties veranderen vanaf 1 januari 2025. Dien je een bouwaanvraag of melding in, dan moet je rekening houden met de nieuwe eisen. We zetten even op een rij wat er verandert en geven een overzicht van alle EPB-eisen voor 2025.
Betekent een asbestattest zonder geregistreerde asbestmaterialen dat er geen enkel asbestrisico is? Het antwoord is neen, maar toch is het een misverstand dat af en toe opduikt. Om die reden heeft de OVAM onlangs het voorblad van het asbestattest aangepast. Deze wijziging zorgt voor meer duidelijkheid over wat ‘asbestveilig’ betekent en benadrukt dat dit niet hetzelfde is als asbestvrij. Zelfs als een attest aangeeft dat een constructie asbestveilig is, kan er nog steeds asbest aanwezig zijn. Dit geldt ook voor attesten waarin wel asbestmaterialen zijn aangetroffen, maar die toch als asbestveilig worden beschouwd.
Het EPC van je woning moet 100% correct zijn. Maar er komen nog steeds klachten binnen. En elke klacht is nefast voor de renovatieplicht. Embuild Vlaanderen roept op tot actie. “Verbouwers moeten kunnen rekenen op een correct en gedetailleerd certificaat”, aldus directeur Marc Dillen.
In functie van de overgangsregeling rond het 6% btw-tarief sloop/heropbouw moet bij verkoopprojecten van promotoren een extra verklaring nr. 111.3-2024 ingediend worden voor de facturen van 2024. De fiscus hanteert hiervoor de zeer strakke deadline van 31/05/2024. Via een nieuwe circulaire wordt ze echter met een maand verlengd. De extra verklaring moet dus uiterlijk op 30/06/2024 ingediend zijn bij de FOD Financiën (of uiterlijk op de latere datum van de voorlopige oplevering).
Heb je nood aan een nieuwe koelkast, diepvriezer, wasmachine of droogkast? Dan is de kans groot dat je in oktober een kortingsbon van de Vlaamse regering krijgt. Met de bon van 250 euro kan je een energiezuinig huishoudtoestel kopen. Tot nu hadden enkel huishoudens met een sociaal tarief recht op de bon van Fluvius. Vlaams minister van Energie Demir breidt de doelgroep nu uit.
Het was reeds enkele keren aangekondigd: er komt één uniforme deadline voor het asbestattest Gemene Delen. Die zal op 1 januari 2027 liggen. Elke VME zal tegen die datum – los van verkoop van een appartement in het gebouw – over een asbestattest GD moeten beschikken. Het Vlaams Parlement keurde die wijziging vorige week goed. Let op: deze wijziging heeft ook impact op de informatieplicht rond asbest.
De rentevoet van Mijn VerbouwLening is gekoppeld aan de wettelijke rentevoet. Voorheen bedroeg de rentevoet van Mijn VerbouwLening 2,25%. Deze rentevoet is nu gestegen naar 2,75% voor alle aanvragen van Mijn VerbouwLening sinds 24 februari 2024.
De Vlaamse regering roept de Vlaamse Woonwaarborg in het leven. Door als overheid garant te staan voor een deel van het ontleend kapitaal wil ze jonge gezinnen met een beperkte eigen inbreng een duwtje in de rug geven om toch een eigendom te verwerven. “Met de Vlaamse Woonwaarborg zorgen we ervoor dat er meer jonge kopers effectief een lening kunnen krijgen om zo hun woondroom te realiseren”, stelt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele. Hoe ziet die Woonwaarborg eruit? Wat weten we er al over?
Een asbestattest is standaard 10 jaar geldig. Is die termijn verstreken, dan moet je bij verkoop een nieuw asbestattest laten opmaken. In het CIB-memorandum schreven we: 'Dat is onzinnig indien er in de woning eerder geen asbesthoudende materialen zijn aangetroffen'. Bij meer dan een derde van de attesten is dat het geval. Onze vraag was dan ook om het asbestattest onbeperkt geldig te laten zijn in de tijd, als er in de woning überhaupt geen asbest zit. OVAM en minister Demir zijn het daar mee eens. Er wordt dan ook een wijziging doorgevoerd.