Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Op deze renovatiepremies heb je recht in 2018!

Ben je van plan om dit jaar je woning te renoveren? Dan maak je hoogstwaarschijnlijk kans op enkele mooie premies om de kosten een stukje te drukken. Vind je het aanbod verwarrend en zie je door het bos de bomen niet meer? Hieronder vind je een overzicht van alle premies die je dit jaar kan aanvragen.

6% BTW

Dit is de meest voor de hand liggende premie: in heel wat gevallen betaal je slechts 6% BTW op de renovatiewerken die je laat uitvoeren door een aannemer.

De totaalrenovatiebonus

Al sinds vorig jaar probeert de overheid mensen te stimuleren om hun woning geheel energiezuiniger te maken. Die trend trekken ze door in 2018 met deze totaalrenovatiebonus. Wil je aanspraak maken op deze premie? Dan moet je in een periode van vijf jaar investeren in minstens drie van de volgende energiebesparende maatregelen:

  • Het isoleren van je dak of zolder van minstens 30 m²
  • Het isoleren van je muren van minstens 30 m²
  • Het isoleren van je vloer, ook hier van minstens 30 m²
  • Het installeren van nieuwe beglazing van 5 m² of groter
  • De aanschaf van een zonneboiler
  • De aanschaf van een warmtepomp
  • De aanschaf van een ventilatiesysteem

Voer je binnen de drie jaar drie van deze ingrepen uit, dan heb je recht op een bonus van 1.250 euro. Voer je ook een vierde maatregel uit, dan krijg je daarvoor 1.750 euro terug. Vijf of zes ingrepen zijn goed voor respectievelijk 2.750 en 3.750 euro. De hoofdprijs van 4.750 krijg je enkel wanneer je zeven verschillende energiebesparende maatregelen laat uitvoeren.

Let op: voor deze ingrepen kan je ook een premie aanvragen bij je distributienetbeheerder, daarover hieronder meer.

Individuele premies van je distributienetbeheerder

Ook je distributienetbeheerder doet een duit in het zakje voor de renovatie van je woning. Dit is een overzicht van de premies waarvoor je zoal in aanmerking komt wanneer je je woning in een energiezuiniger jasje steekt:

  • Premie voor dakisolatie

    Infrax of Eandis betalen jou 6 euro per m² om je dak te laten isoleren door een aannemer, en 3 euro per m² als je zelf de handen uit de mouwen steekt. De isolatiewaarde of R-waarde moet minstens 4,5 m²K/W bedragen.
  • Premie voor muurisolatie

    Hierin kan je kiezen voor spouwmuurisolatie, na-isolatie aan de binnenzijde of isolatie aan de buitenzijde. Voor spouwmuurisolatie moet je een aannemer aanstellen en de volledige spouw (50 mm of meer) vullen met een isolatiemateriaal dat een lambdawaarde van maximaal 0,065 W/mK heeft. De premie bedraagt 6 euro per m².

    Voor na-isolatie aan de buitenmuur krijg je een keurige 15 euro per m². Ook hier moet je aankloppen bij een aannemer. De R-waarde van de isolatie moet minstens 3,0 m²K/W bedragen.

    Een derde optie is het isoleren aan de binnenzijde. Dit is de ingrijpendste muurisolatieoptie, en je moet ervoor beroep doen op een architect en een aannemer, of een aannemer met een certificaat van bekwaamheid. Je strijkt hiervoor 15 euro per m² op als de R-waarde van je isolatie minstens 2,0 m²K/W bedraagt.
  • Premie voor vloerisolatie

    Voor het isoleren van je vloer mag je rekenen op een premie van 6 euro per m². De werken dienen worden uitgevoerd door een aannemer en de R-waarde van je isolatie moet ook minstens 2,0 m²K/W zijn.
  • Premie voor beglazing

    Je distributienetbeheerder zal je 10 euro per m² beglazing toekennen wanneer de U-waarde van je glas maximaal 1,1 W/m²K bedraagt. Quasi alle nieuwe beglazing voldoet aan die isolatie-eis.
  • Premie voor een zonneboiler

    Hiervoor maak je aanspraak op één premie per woning voor maximum 40% van je factuur, en met een maximum van 2.750 euro. Ook hier dien je een aannemer met een certificaat van bekwaamheid aan te stellen.
  • Premie voor een warmtepomp

    Er bestaan heel wat verschillende soorten warmtepompen. Laat je dus eerst uitgebreid adviseren voor je een keuze maakt. Voor een geothermische warmtepomp trek je 4.000 euro terug. Voor een lucht/water-warmtepomp is dat 1.500 euro, tenzij je voor een hybride model kiest. In dat geval is de premie beperkt tot 800 euro. Voor een lucht/lucht-warmtepomp heb je recht op een premie van 300 euro. Ook hier geldt het maximum van 40% van het factuurbedrag.

    Vervangt je nieuwe warmtepomp een elektrische verwarming of plaats je ze in een gebied waar geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is? Dan krijg je een verdubbeling van de premie.

    Kleine opmerking: de warmtepomp mag niet gebruikt worden voor actieve koeling én moet beschikken over een A++-label (voor geothermische warmtepompen) of een A+-label (voor alle andere soorten). Ook hier moet je aannemer over een certificaat van bekwaamheid beschikken.

Korting onroerende voorheffing

De Vlaamse overheid biedt particulieren vijf jaar lang korting op hun onroerende voorheffing als ze een ingrijpende energetische renovatie uitvoeren. Dat wil zeggen: een renovatie waarin alle technische installaties volledig vervangen worden en minstens 75% van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd. Behaal je daarmee een E-peil van 60 of lager, dan krijg je gedurende vijf jaar een korting van 100%. Met een E-peil van 60 tot en met 90, heb je recht op een korting van 50%.

De renovatiepremie

In beperkte gevallen kan je ook aanspraak maken op een renovatiepremie van de Vlaamse overheid. Zo moet de woning die je wil renoveren minstens 30 jaar oud zijn en geldt er ook een inkomensgrens. De premie kan worden aangevraagd van zodra de renovatiewerken voltooid en gefactureerd zijn en bedraagt 20 of 30% van de goedgekeurde facturen exclusief btw, met een maximum van 10.000 euro.

Zo zijn er vier verschillende investeringscategorieën waarvoor je telkens maximaal 2.500 euro terugtrekt.

De categorieën zijn als volgt:
  • Ruwbouw
  • Het dak, exclusief isolatie
  • Buitenschrijnwerk, exclusief veranda’s
  • Technische installaties, exclusief zonneboilers, zonnepanelen en warmtepompen
  • De verbeterings- en aanpassingspremie
Naast de renovatiepremie biedt de Vlaamse overheid ook verbeterings- of aanpassingspremies voor inwoners van het Vlaamse Gewest wiens woningen niet meer aan de huidige kwaliteitseisen voldoen, of voor mensen die noodzakelijke aanpassingen moeten doen om langer in hun woning te kunnen blijven. Denk hierbij aan aanpassingen voor rolstoelgebruikers of 65-plussers. Opgelet: je kan deze premies niet combineren met de renovatiepremie.

Premies voor rationeel waterbeheer

Woon je in het werkingsgebied van Infrax en ben je van plan om te investeren in een gescheiden afvoersysteem, een regenwaterput met pompinstallatie of een infiltratievoorziening? Dan kan je aanspraak maken op een premie van maximaal 400 euro voor een gescheiden afvoersysteem, of 250 euro voor een regenwater- of infiltratieput.

Regionale premies

Inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaams-Brabant kunnen nog steeds rekenen op enkele specifieke renovatiepremies en -leningen. Als je van plan bent te verbouwen en in een van beide regio’s woont, is het een goed idee om na te gaan op welke premies je recht hebt.

Ook bij bepaalde gemeenten kan je aankloppen voor extra subsidies.

Sociale energiepremies

Zogenaamde beschermde afnemers – mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en gas – kunnen rekenen op bijkomende subsidies voor heel wat bezuinigende ingrepen. Deze zijn als volgt:

  • Een renteloze energielening
  • Dakisolatie: 10,5 euro per m² wanneer deze geplaatst wordt door een aannemer en 5,25 euro per m² als je het zelf doet
  • Isolatie van de muur: 22,5 euro per m²
  • Na-isoleren van de spouwmuur: 9 euro per m²
  • Vloerisolatie: 9 euro per m²
  • Beglazing: 56 euro per m² met een maximum van 40% van de factuur
  • Warmtepomp: Een 20% hogere premie met een maximum van 48% van de factuur
  • Zonneboiler: 660 euro per m², met een maximum van 48% van de factuur en tot 3300 euro
  • Condensatieketel: 1800 euro met een maximum van 40% van de factuur en op voorwaarde dat je al sinds 2006 of eerder aangesloten bent op het elektriciteitsnet van de netbeheerder
  • Een jaarlijkse kortingsbon van 150 euro voor de aankoop van een energiezuinige koelkast of wasmachine
Zimmo.be - LVB

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer